sobota, 18 stycznia 2014

Kawowo-czekoladowe muffiny

     Dzień bez kawy to żaden dzień. Czasami mam wrażenie, że strasznie uzależniłam się od kawy ale nic nie poradzę, że uwielbiam jej smak. Do tego jeszcze czekolada ... Poranek warty wczesnego wyjścia z łóżka :)


Składniki suche:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 1 jajko
  • 150 ml oleju
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego


     
     Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy sól, kawę, starta czekoladę cukier puder oraz cukier trzcinowy i mieszamy. Jednym zdaniem - mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce miksujemy składniki mokre czyli jajko, olej i jogurt naturalny. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy muffiny przez ok. 20 minut. Wyciągamy, studzimy i szamamy ... Można również polać czekoladową polewą. SMACZNEGO PORANKA!


1 komentarz: