poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pomarańczowa tarta z orzechową niespodzianką

     Zostało trochę tych pomarańczy po świętach. Powoli schodzą więc coś trzeba było z nich upichcić, bo przecież nie wyrzucamy jedzenia tak? Spód zrobiony jest z herbatników, więc zbyt dużo energii w zrobienie tarty też nie włożymy... no, poza wyciskaniem soku i ścieraniem skórki ...

 


Składniki na spód:
  • 350 g herbatników
  • 150 g masła (i odrobina na wysmarowanie blachy)
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  
     Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i zabieramy się za spód. Rozdrabniamy herbatniki i miksujemy z masłem oraz startą skórką pomarańczową. Blachę (tortownica albo blaszka na tartę) smarujemy masłem i wykładamy na nią wymieszane herbatniki. Ubijamy mocno spód oraz boki i wkąłdamy do piekarnika na ok 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  



Składniki na masę:
  • 150 g masła
  • 180 ml soku z pomarańczy (ok. 4 pomarańczy)
  • starta skórka z dwóch pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do wyłożenia spodu ilość dowolna ;)

     Do większego rondla dajemy masło, wyciśnięty sok z pomarańczy - może być również z odrobiną miąższu, cukier oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy. Trzymamy na małym ogniu i mieszając roztapiamy masło i cukier.
 

      W osobnej misce ubijamy jajka z żółtkami i szczyptą soli. Jak już nam się ładnie "spienią" dodajemy do nich pół szklanki naszej mieszaniny pomarańczowej i miksujemy dalej. Jak nam się ładnie wszystko połączy przelewamy całą masę jajeczną do rondla z mieszaniną. Trzymamy na ogniu ok. 8-10 minut cały czas mieszając. Ja dodałam jeszcze kropelkę pomarańczowego barwnika spożywczego aby uzyskać głęboki kolor. Ściągamy masę z ognia. 


     Do naszego herbatnikowego spodu nałożyłam orzechów włoskich. Lubię to połączenie smaków orzecha i pomarańczy. Na orzechy wylewam masę pomarańczową i wkładam na kolejne 10-12 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika masa będzie galaretowata więc trzeba jeszcze ją schłodzić. Najlepiej w lodówce przez minimum 1 godzinkę. A potem po kawałku zajadać się deserem ... SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. pomarańcze, orzechy - same dobroci! świetny pomysł na tartę. ma genialny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za udział w akcji - dodaję z radością

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smacznie! :))
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń