Udało się! Te buraki są idealne! 👌Jestem już w domu, dziękuję za uwagę. Dwa lata (z przerwami) walczyłam z ich smakiem a dokładniej z kompozycją tego co za około nich. Dzielę się i róbcie. Uwaga! Uzależniają!
Składniki:
• 10 średniej wielkości buraków
• 200 g greckiego sera koziego
• 1 szklanka słonecznika
• 1 duży ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy
• sól, pieprz
Buraki gotujemy w mundurkach przez ok. 35-40 minut. Tak aby nie były zbyt miękkie. Schładzamy i obieramy ze skórki. W szklance rozrabiamy 'marynatę'. Mieszamy razem oliwę, ocet balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obrane buraki kroimy w ósemki i zalewamy marynatą. Mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem prażymy słonecznik na suchej patelni.
Wykładamy buraki na talerze, posypujemy rozdrobnionym w palcach kozim serem oraz prażonym słonecznikiem. Na koniec polewamy oliwą. Idealne! SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz