niedziela, 9 marca 2014

Cukiniowo-serowe muffiny

      Wiosna, wiosna, wiosna …. ach to Ty! Nareszcie więcej słońca. Dzięki niemu przebudziłam się i przerwa w blogu się zakończyła. Na początek coś prostego czyli … muffiny :) W domu zastałam jedynie cukinię, natkę pietruszki i ser. Jak dla mnie wystarczy na coś smacznego ;)



Składniki suche:
  • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej 
  • 3 łyżki żółtego sera – startego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki 
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

Składniki mokre:
  • 250 g cukinii 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie bieda więc było pół na pół jogurtu ze śmietaną) 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka



      Wszystkie składniki suche mieszamy razem. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wyciskamy nadmiar wody. W osobnej misce miksujemy mokre składniki i dodajemy do nich cukinię. Przelewamy wszystko do składników suchych i dokładnie mieszamy.



       Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę do muffin wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Upieczone lekko schładzamy. Ciepłe są najlepsze. Bardzo dobre z sosem czosnkowym :) SMACZNEGO !




Przepis zaczerpnięty z „Muffinkowych poczęstunków”
  

2 komentarze:

  1. Wow!
    Właśnie takiego przepisu szukałam. Wytrawne, zdrowe, dietetyczne, przepyszne :) Na pewno wypróbuję. A bloga będę odwiedzać często.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń