niedziela, 22 czerwca 2014

Lody jogurtowe

     Za oknem nie jest za ciepło. Można nawet powiedzieć, że pogodę jesienną mamy na początku tego lata. W naszym domu jednak lody to podstawa. Jemy nawet zimą trzęsąc się przy tym z zimna. Dziś wykonałam moje pierwsze lody jogurtowe. Sama byłam zaskoczoną jak szybko one powstają. Maliny w ogrodzie aż prosiły się o zerwanie, a że ciastem zostaliśmy obdarowani przez sąsiadki postanowiłam nas rozpieścić na zimno ...

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki świeżych malin
  • 1 szklanki świeżych truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
     Na początek owoce wkładamy do zamrażarki. Truskawki pokroiłam na czątki aby szybciej się zmroziły. Aha... banana przed włożeniem do zamrażarki obieramy ze skóry i też kroimy. Ja włozyłam całego i potem lekko się zdziwiłam, gdy chciałam obrać ze skóry ;) Zmrożone owoce wrzucamy do miksera i miksujemy na drobny miał. Tak jest, drobny miał bo za cholerę nie dałam rady zmiksować na gładka masę... ale to wcale nie przeszkadza :) Do zmiksowanych owoców dodajemy miód i jogurt i miksujemy ponownie. I teraz powinna nam wyjść gładka masa :) Lody gotowe! Można wcinać od razu lub włożyć do zamrażarki aby zmroziły się jeszcze bardziej. PYCHOTA! Udanej leniwej niedzieli!

Akcja lodowa 2014

4 komentarze:

  1. Ja również w tym roku rozpoczęłam domową produkcję lodów-udają się wspaniale i są pyszne. Jogurtowych jeszcze nie robiłam-pora spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń