środa, 4 czerwca 2014

Szparagi smażone z nektarynkami

     Takie właśnie połączenie kolacyjne. Szparagi, nektarynki i prawie beztłuszczowe smażenie ;) Sprawdzamy frytownicę "na jednej łyżeczce tłuszczu" :) Z powodzeniem jednak możemy wszystko załatwić również na patelni :)


Składniki:
  • garść szparagów zielonych
  • 2 miękkie nektarynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyzeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody 


     Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, nektarynki na ósemki. Wrzucamy do frytownicy lub na patelnię, polewamy oliwą i wodą, dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku. Gałązki ziół wrzucamy na wierzch i załączamy sprzęt na ok. 10 minut. Jeżeli smażymy na patelni na początek przykrywamy wszystko żeby nam się poddusiło. Smażymy do miękkości szparagów. Jak dla mnie idealna przekąska! SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz