Są
truskawy moje ulubione! Na ogrodzie niestety tylko małe psitki więc
wspomogłam się bazarkiem ... ale tylko 2 kilo! I ruszyło wszystko na
truskawkowo - soki, dżemy no i oczywiście muffiny :) UWAGA! Przepis
skradziony na szybko z www.mojewypieki.com ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek (ja dałam ich 3 ;D )
Kruszonka migdałowa:
- 100 g grubo zmielonych migdałów
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Łączymy wszystkie składniki suche w jednej misce, w drugiej łączymy składniki mokre. I te wymieszane mokre dodajemy do suhych ;) Mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy truskawy. Delikatnie mieszamy.
Składniki na kruszonkę połączyć razem i porozcierać w dłoniach. Wykładamy ciasto do blachy (najlepiej z papilotkami) i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 25 minut.
Zajadamy się gdy ostygną... albo są jeszcze ciepłe ;) SMACZNEGO!
ojej, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńAle urocze! Zamawiam jedną ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Miło nam widzieć Przyciski Listonic!! Bardzo dziękujemy! ;-) Prosze kiedyś spróbowac zastąpić jajka nasionami chia - idealny zastępnik jajek w muffinach! :-) Mieszamy 1 łyżeczkę nasion chia z 3 łyżeczkami wody i odstawiamy na około 15 minut aż mikstura nabierze konsystencji podobnej do konsystencji surowego jajka. Et voila! ;-)
OdpowiedzUsuń