czwartek, 18 czerwca 2015

Muffin nadziany truskawą z migdałową kruszonką

     Są truskawy moje ulubione! Na ogrodzie niestety tylko małe psitki więc wspomogłam się bazarkiem ... ale tylko 2 kilo! I ruszyło wszystko na truskawkowo - soki, dżemy no i oczywiście muffiny :) UWAGA! Przepis skradziony na szybko z www.mojewypieki.com ;)

 
Składniki: 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek (ja dałam ich 3 ;D )


Kruszonka migdałowa: 
  • 100 g grubo zmielonych migdałów 
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru


     
     Łączymy wszystkie składniki suche w jednej misce, w drugiej łączymy składniki mokre. I te wymieszane mokre dodajemy do suhych ;) Mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy truskawy. Delikatnie mieszamy.
 

    
     Składniki na kruszonkę połączyć razem i porozcierać w dłoniach. Wykładamy ciasto do blachy (najlepiej z papilotkami) i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 25 minut. 




Zajadamy się gdy ostygną... albo są jeszcze ciepłe ;)  SMACZNEGO! 



3 komentarze:

  1. Ale urocze! Zamawiam jedną ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło nam widzieć Przyciski Listonic!! Bardzo dziękujemy! ;-) Prosze kiedyś spróbowac zastąpić jajka nasionami chia - idealny zastępnik jajek w muffinach! :-) Mieszamy 1 łyżeczkę nasion chia z 3 łyżeczkami wody i odstawiamy na około 15 minut aż mikstura nabierze konsystencji podobnej do konsystencji surowego jajka. Et voila! ;-)

    OdpowiedzUsuń