niedziela, 30 sierpnia 2015

Bezglutenowe chmurki kokosowe

     W związku z pobytem u nas bezglutenowego gościa spadła w domu ilość spożywanych słodkości. Nie zjadamy aby nie zrobić przykrości ani nie kupujemy... aby nie zaszkodzić. Niestety, za długo nie pociągniem ;) Dlatego też wpis bezglutenowy na kokosowe pyszności :)

 

Składniki:
  • 2 białka jajek
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru (jak ktoś lubi słodsze może być 1/3)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo dodajemy cukru ciągle mieszając na najwyższych obrotach. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. 


      Na blachę wykładamy pergamin. Ja dla bezpieczeństwa posmarowałam jeszcze pergamin odrobiną tłuszczu. Takie bezy zawsze mi się do wszystkiego przyklejają. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Łyżką lub też z użyciem rękawa wykładamy masę na blachę. Pieczemy 12 minut. 

     Po wyjęciu wykładamy do ostygnięcia. SMACZNEGO!!




Coco Dreams

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz