środa, 2 września 2015

Bezy czekoladowe bezglutenowe

     Po ostatnim cieście nadal pozostały nam białka. Nadal pozostaje dziewczyna gluten free. Nadal chce słodyczy ... bo ciocia przecież może rozpieścić :D W rozpieszczeniu i pozbyciu się białek pomogła nam stronka domowe-wypieki.pl i przepis na bezy czekoladowe :) W przepisie zmieniłam nieco ilość dodawanego cukru, bo to dla mnie za duża słodycz była.




Składniki:
  • 3 białka jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  •  50 g gorzkiej czekolady
 

     Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukru dalej ubijając aż powstanie błyszcząca, gładka piana. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną ale jeszcze płynną czekoladę dodajemy do masy bezowej i mieszamy tylko kilkoma ruchami aby powstał nam ładny marmurkowy wzór.
  



     Wykładamy bezy na blachę z pergaminem. Pieczemy w 110°C przez 2 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. PYCHOTA!


 PS. Brudną miskę po masie dajemy do umycia dzieciom ;)




 

1 komentarz: