wtorek, 13 października 2015

Murzynek lekko truskawkowy

     Nieeeeesamowicie przepyszne ciacho! Wiem, mało w tym skromności ale nic nie poradzę ;) Szybko sie sie robi i dobrze smakuje. Czego chcieć wiecej ? ... no... może żeby się miski po nim same umyły ...





Składniki na ciasto:
  • 125g masła 
  • 250ml mleka 
  • 360g cukru 
  • 5 łyżeczek kakao 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 300g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego 
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 120g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 
  • 100 ml śmietany kremówki



     Masło, mleko, cukier, kakao i kawę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu często mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą i ładnie połącza gotujemy przez ok. 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. 



Do misy przesiewamy mąkę wraz z sodą i dodajemy wystudzoną masę kakaową, dżem oraz żółtka jajek. Miksujemy na gładka masę. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją stopniowo do masy kakaowej i delikatnie mieszamy łyżką.


 
     Masę wylewamy do wyłożonych pergaminem lub wysmarowanych tłuszczem i osypanych bułką tartą blach. Ja użyłam keksówek - wyszły dwie :) Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 45 minut. Wykładamy do ostygnięcia. 




     W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy śmietankę (nie dopuszczamy do zagotowania!) i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy wystudzone ciasto i czekamy aż ładnie zastygnie. A potem jemy, jemy, jemy ... SMACZNEGO!



1 komentarz: