Pękacze-nieudacze ... Nie wyjszło. Ale! Smakowało. Nie wyszło tylko wyglądowo. Dopracuję następnym razem, obiecuję! ;) A teraz szybciutki wpis bo przez choróbsko został opóźniony.
Składniki:
- 120g mąki
- 80g cukru
- 2 jaja
- 160g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 60g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do obtoczenia ciastek
Czekoladę roztapiamy wraz z margaryną i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodajemy żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do naszego ciasta. Wyrobione ciasto wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Po schłodzeniu wyrabiamy z ciasta kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Takie bialutkie kulki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzone wcinamy. SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz