środa, 9 grudnia 2015

Ciasteczka "pękacze"

     Pękacze-nieudacze ... Nie wyjszło. Ale! Smakowało. Nie wyszło tylko wyglądowo. Dopracuję następnym razem, obiecuję! ;) A teraz szybciutki wpis bo przez choróbsko został opóźniony.



Składniki:
  • 120g mąki
  • 80g cukru
  • 2 jaja
  • 160g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 60g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia ciastek




     Czekoladę roztapiamy wraz z margaryną i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle mieszając dodajemy żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do naszego ciasta. Wyrobione ciasto wstawiamy na godzinę do zamrażarki. 




     Po schłodzeniu wyrabiamy z ciasta kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Takie bialutkie kulki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

      Schłodzone wcinamy. SMACZNEGO !! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz