poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierniczki Babuni

     Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... Już niedługo pojawi się pierwszy śnieg, nadjedzie ciężarówka Coca-Coli i po raz kolejny Kevin zostanie sam w domu. Na tę okoliczność musi pojawić się również przedświąteczny zapach. Najbardziej świątecznie pachnie choinka ale jeszcze na nią za wcześnie więc upiekłam pierniczki :) Pierniczki z zeszytu Babuni ...


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 300 g miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 20 g przyprawy do piernika

     Miód doprowadzamy do postaci płynnej i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Wyrabiamy jednolite ciasto. Musimy zaopatrzyć się w mąkę do podsypywania, ponieważ ciasto troszkę się klei po rozwałkowaniu. A więc ... podsypujemy, wałkujemy, wycinamy na blachę i do pieca. Temperatura 180°C czas pieczenia 10 minut. I tak w kółko ... :)



Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania. Moje ozdobiłam lukrem - kupionym gotowcem. Nie opanowałam jeszcze sztuki robienia lukru ;)

8 komentarzy:

  1. Urocze ! Idealne na choinkę lub do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agus świetny blog... Lukier nic prostszego: cukier puder w zależności ile chcesz lukru i do tego do wyboru mleko, woda lub sok z cytryny...ja osobiście cytryne wybieram nie jest na maxa słodki no i oczywiście barwniki spożywcze i masz różnokolorowe lukry...pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia będę próbować :) Jak się nie uda zgłoszę się do mistrza:)

      Usuń
  3. Aż się chce schrupać takiego uśmiechniętego ludzika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zrobić i chrupać do woli :) Robi się je na prawdę szybko! Pozdrawiam! :)

      Usuń