niedziela, 8 lutego 2015

Chałwowiec Marcello

     Przepyszny biszkopt z masą chałwową. To chyba moje pierwsze porządne ciasto ;) Dziękuję za przepis Mamo Marceli :)Użyłam go raz i nie zawaham się go użyć raz jeszcze :)




Składniki na biszkopt ciemny:
  • 7 jaj 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka kakao 
  • 6 łyżek mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na biszkopt jasny:
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oleju

 
Masa:
  • 1,5 kostki masła 
  • budyń śmietankowy 
  • 3 chałwy waniliowe 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 dżemy porzeczkowe 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania ciasta.

     Na początek zabieramy sie za ciemny biszkopt. Ubijamy białka na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku, tak aby uzyskać puszysta masę. W osobnej misce mieszamy azem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiewamy przez sitko do naszej masy delikatnie mieszając ( nie miksujemy!). Masę wylewamy na wczesniej wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Jasny biszkopt pieczemy podobnie tym, że zmniejszamy czas pieczenia na ok. 20-25 minut. 



     Teraz czas na masę, którą niestety spieprzyłam ;) Pamiętajcie! Nie roztapiajcie masła! Ja się ocknęłam w połowie roztopionej kostki ;P A więc ... Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i dostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z masłem (nie roztopionym!), chałwami i sokiem z cytryny. No, to przygotowane mamy wszystko - teraz czas na układankę.


 
     Ciemny biszkopt przekrawamy na dwa blaty i robimy przekładańca: biszkopt ciemny, masa chałowa, dżem porzeczkowy, jasny biszkopt, masa chałwowa, dżem porzeczkowy, ciemny biszkopt i kończymy masą. Wierzch posypujemy startą tabliczką gorzkiej czekolady. Zdjęcia nie oddają jego pełnego uroku, bo niestety musiałam go oddać dalej i nie mogłam pokroić na kawałki. Skrawki, które udało mi się schrupać utwierdziły mnie tylko w przekonaniu, że jest przepyszny!

3 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! No i chałwowa masa - delicje! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń