Kolejny raz muffiny. Tym razem w wersji lekkiej, czyli mieszamy wszystko co dla nas zdrowe. Miód, płatki owsiane, otręby... Lekkość w każdym kęsie ;)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu
Wszystkie skąłdniki suche mieszamy w jednej misce. Jabłka zcieramy na tarce o małych oczkach i miksujemy wraz ze składnikami mokrymi. Następnie mieszamy razem składniki mokre z suchymi.
Masą napełniamy kokilki do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypujemy płatkami owsianymi do dekoracji.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 25 minut. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy się popijając maślankę :) SMACZNEGO !
takie muffinki to idealny pomysł na podwieczorek, a w towarzystwie kubka kakao, herbaty, czy koktajlu smakują jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowszą wersję babeczek!
OdpowiedzUsuń