Dziś w kuchni szalała młodzież. Moim zadaniem była tylko obsługa gorącego garnka i blendera ;) Składniki z całym procesem obierania, krojenia i wrzucania do gara dobierał Szymala. Przedstawiam Wam więc pierwszą zupę prawie 6-cio latka - krem z czerwonej kapusty... Rośnie pomocnik :)
Składniki:
- 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
- pół główki czerwonej kapusty (średniej wielkości)
- dwa duże ziemniaki
- ząbek czosnku
- śmietana 18%
- pieprz, sól
Jak przystało na prawdziwego kucharza, Szymek przygotował swój własny, nie "kupny" bulion drobiowy :) Czerwoną kapustą zajęłam się ja, natomiast Młodzież obierała i kroiła ziemniaki. Wszystko zostało później wrzucone do gotującego się bulionu. Wrzucamy również posiekany czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy łyżkę śmietany i miksujemy zupę na krem... i to wszystko :) Szybka, smaczna i jaką daje radość z wykonania dla Malucha :) Dobrym dodatkiem są grzanki czosnkowe. SMACZNEGO!
Kolor piękny ! Na pewno krem jest pyszny :) Ja ostatnio upiekłam pasztet z czerwonej kapusty.
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały kolor ;) bardzo lubię czerwoną kapustę, ciekawi mnie jak smakuje taka zupka :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawy pomysł, takiego kremu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń