niedziela, 1 lutego 2015

Razowy muffin

     Kolejny raz muffiny. Tym razem w wersji lekkiej, czyli mieszamy wszystko co dla nas zdrowe. Miód, płatki owsiane, otręby... Lekkość w każdym kęsie ;)



Składniki suche:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre: 
  • 1 jajko 
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki miodu




Wszystkie skąłdniki suche mieszamy w jednej misce. Jabłka zcieramy na tarce o małych oczkach i miksujemy wraz ze składnikami mokrymi. Następnie mieszamy razem składniki mokre z suchymi. 




Masą napełniamy kokilki do 3/4 wysokości. Każdą muffinę posypujemy płatkami owsianymi do dekoracji.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 25 minut. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia i zajadamy się popijając maślankę :)  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. takie muffinki to idealny pomysł na podwieczorek, a w towarzystwie kubka kakao, herbaty, czy koktajlu smakują jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrowszą wersję babeczek!

    OdpowiedzUsuń