piątek, 6 maja 2016

Bezglutenowe penne z kurczakiem i brokułem

     Zawsze po wizycie naszego bezglutka zostaje nam parę rzeczy, z których musimy coś wymodzić. Nie lubię wyrzucać jedzenia. Przy okazji uczymy się co nowego można przyrządzić przy okazji Jej następnej wizyty. Może lekko do końca nie jest bo śmietanę kremówkę ciężko lekką nazwać no ale ... Staramy się ;)
 
 
 
Składniki:
  • 350g makaronu penne (bezglutenowy)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 450ml śmietany kremówki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
 
 
 
 
     Na początek gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy odrobinę wody z makaronu (ok. 3 łyżek stołowych). Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Odcedzamy i odkładamy na bok. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy soli i pieprzu. Smażymy ok 8 minut co chwilę mieszając. Siekamy drobno cebulę i dodajemy do kurczaka i chwile razem podsmażamy. Dodajemy zblanszowany brokuł. Smażymy przez chwilę razem ale uważamy aby brokuł za bardzo się nie rozdziabdział :) Dodajemy kremówkę i gotujemy ok. 6-8 minut. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy, podajemy i zajadamy! SMACZNEGO!
 
 
 

 

1 komentarz:

  1. Okraszone gałką muszkatołową musi to wszystko smakować obłędnie :D Dzięki za udział w mojej akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY!

    OdpowiedzUsuń