piątek, 27 maja 2016

Zapiekanka ze szparagami

     Moje najulubieńsze, najbardziej wyczekiwane szparagi! Tylko zielone ma się rozumieć. Wcinać je mogę na wszelkie sposoby ... no, poza surowymi ale kto wie ;) W tym roku długo kazały na siebie czekać ale doczekałam się. Dziękuję Aniu, mój szparagowy dilerze :* Nie dla mnie kupowanie pęczków w sklepie. Ja targam je siatami! Zapiekanka została zrobiona już z ich resztek tak je wcinaliśmy ...
 
 
 
Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • 500g mięsa mielonego
  • ok. pęczka zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 250ml śmietany kremówki
  • miękki ser żółty
  • świeży rozmaryn i oregano
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa
 
 
     Ziemniaki obieramy i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Jeżeli nasze szparagi są grube przekrajamy je na pół. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy z kremówką i jajkiem. Przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. A teraz układamy ...
 
 
 
 
     Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Na dno układamy pokrojone w talarki ziemniaki. Następnie nakładamy mielone mięso a na nie szparagi. Wszystko zalewamy kremówką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25-30 minut. Gotowe! SMACZNEGO!
 
 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz