O Jeżu, Jeżu ... Za każdym razem gdy rozpoczynam pracę nad gołąbkami pluję sobie w brodę, że w ogóle wpadł mi taki pomysł do głowy. Tych razów były w sumie dwa ale to wystarczy do wyprowadzenia mnie z równowagi. Przy oddzielaniu liści od główki zaczyna się nakręcanie spirali nienawiści a przy zawijaniu gołąbków sprężyna pęka i zaczyna się pod brodą robić siarczyście. Na szczęście wtedy dzieci obok nie ma ... No cóż mogę powiedzieć - taki gołąbek to dla mnie ciężki zawodnik. Tylko, że smaczny drań.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 jabłko,
- 1 gruszka,
- 2 cebule
- 2 jajka
- 4 kromki żytniego chleba
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- 1/3 szklanki mleka
- średniej wielkości kapusta
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400 ml bulionu drobiowego/rosołu
- sól
- pieprz
- świeża bazylia i oregano
- zioła prowansalskie
- liść laurowy
- ziele angielskie
Na sam początek namaczamy w mleku kromki żytniego chleba. Cebulę, jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, piersi z kurczaka mielimy a orzechy i migdały rozdrabniamy i prażymy na patelni. No to tyle z przygotowań. Teraz mieszanko - mięso, odsączone z mleka kromki chleba, cebula, jabłko, gruszka, orzechy, migdały. Do tego dorzucamy jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnku gotujemy bulion drobiowy (ja użyłam niedzielnego rosołu 😊), dodajemy przecier, listki bazylii i oregano, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich listek laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy na czas zawijania gołąbków ...
Zawinięte gołąbki wkładamy do garnka z sosem i gotujemy aż kapusta nam trochę zmięknie. Mi to zajęło ok. 3o minut ... I już. Wcinamy! I tak, te gołąbki są bez ryżu :) SMACZNEGO !
W garnku gotujemy bulion drobiowy (ja użyłam niedzielnego rosołu 😊), dodajemy przecier, listki bazylii i oregano, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich listek laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy na czas zawijania gołąbków ...
Zawinięte gołąbki wkładamy do garnka z sosem i gotujemy aż kapusta nam trochę zmięknie. Mi to zajęło ok. 3o minut ... I już. Wcinamy! I tak, te gołąbki są bez ryżu :) SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz