O Jeżu, Jeżu ... Za każdym razem gdy rozpoczynam pracę nad gołąbkami pluję sobie w brodę, że w ogóle wpadł mi taki pomysł do głowy. Tych razów były w sumie dwa ale to wystarczy do wyprowadzenia mnie z równowagi. Przy oddzielaniu liści od główki zaczyna się nakręcanie spirali nienawiści a przy zawijaniu gołąbków sprężyna pęka i zaczyna się pod brodą robić siarczyście. Na szczęście wtedy dzieci obok nie ma ... No cóż mogę powiedzieć - taki gołąbek to dla mnie ciężki zawodnik. Tylko, że smaczny drań. 
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
 - 1 jabłko,
 - 1 gruszka,
 - 2 cebule
 - 2 jajka
 - 4 kromki żytniego chleba
 - 2 ząbki czosnku
 - garść orzechów włoskich
 - garść migdałów
 - 1/3 szklanki mleka
 - średniej wielkości kapusta
 - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
 - 400 ml bulionu drobiowego/rosołu
 - sól
 - pieprz
 - świeża bazylia i oregano
 - zioła prowansalskie
 - liść laurowy
 - ziele angielskie
 
     Na sam początek namaczamy w mleku kromki żytniego chleba. Cebulę, jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, piersi z kurczaka mielimy a orzechy i migdały rozdrabniamy i prażymy na patelni.  No to tyle z przygotowań. Teraz mieszanko - mięso, odsączone z mleka kromki chleba, cebula, jabłko, gruszka, orzechy, migdały. Do tego dorzucamy jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
W garnku gotujemy bulion drobiowy (ja użyłam niedzielnego rosołu 😊), dodajemy przecier, listki bazylii i oregano, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich listek laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy na czas zawijania gołąbków ...
 
Zawinięte gołąbki wkładamy do garnka z sosem i gotujemy aż kapusta nam trochę zmięknie. Mi to zajęło ok. 3o minut ... I już. Wcinamy! I tak, te gołąbki są bez ryżu :) SMACZNEGO !
 
 
 
W garnku gotujemy bulion drobiowy (ja użyłam niedzielnego rosołu 😊), dodajemy przecier, listki bazylii i oregano, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich listek laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowujemy i odstawiamy na czas zawijania gołąbków ...
 
Zawinięte gołąbki wkładamy do garnka z sosem i gotujemy aż kapusta nam trochę zmięknie. Mi to zajęło ok. 3o minut ... I już. Wcinamy! I tak, te gołąbki są bez ryżu :) SMACZNEGO !



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz