Szparagi przejęły u mnie władzę! ;) Dzisiaj zapiekane z czosnkiem i rozmarynem. Idealne do dania głównego, do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- szparagi (dowolna ilość)
- czosnek
- 1 cytryna
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Szparagi opłukujemy i układamy do blaszki na pergamin. Dodajemy pokrojona cytrynę, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek, oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy chwilę bez przykrycia - ok. 5-8 minut. Prawda, że szybkie i łatwe? A jakie smaczne!
bardzo lubię szparagi:)
OdpowiedzUsuń