sobota, 3 maja 2014

Szparagi zapiekane

     Szparagi przejęły u mnie władzę! ;) Dzisiaj zapiekane z czosnkiem i rozmarynem. Idealne do dania głównego, do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. 

 


Składniki:
  • szparagi (dowolna ilość)
  • czosnek
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
 
    Szparagi opłukujemy i układamy do blaszki na pergamin. Dodajemy pokrojona cytrynę, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek, oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po tym czasie ściągamy folię i podpiekamy chwilę bez przykrycia - ok. 5-8 minut. Prawda, że szybkie i łatwe? A jakie smaczne!



Szparagi

1 komentarz: