piątek, 2 maja 2014

Szparagi w masie serowej

     Udało mi się dzisiaj wyhaczyć świeżutkie szparagi. Dziękuję Aniu! Są tak pyszne, że zamówiłam dodatkowo 4 kilo! Będzie co tworzyć ;) Dzisiaj zrobiłam szybkie i smaczne danie. Całe przygotowanie zajmuje ok. 30 minut :)



Składniki:
  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • szparagi ok. 15 sztuk
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • białko z jednego jaja do wysmarowania brzegów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 50 g sera koziego
  • 2 plastry szynki prosciutto
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • sól, pieprz



    
     Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie kroimy według własnego uznania ale musimy pamiętać o zawijaniu brzegów. Zabiera nam to jakieś 2 cm z każdej strony. Pocięte i "zawinięte" ciasto kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lepiej teraz bo z masą będzie ciężko - uwierzcie ;) Do miski wbijamy dwa jaja, dodajemy twaróg, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. No, prawie gładką. Dodajemy do masy starty parmezan i pokrojoną w kostkę szynkę. 




     Mieszamy i wykładamy na ciasto. Na masę układamy szparagi i posypujemy kawałkami koziego sera. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut. I gotowe! Pyszne na ciepło i na zimno :) SMACZNEGO!


Szparagi

3 komentarze:

  1. Pyszna tarta... Uwielbiam takie potrawy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń