Udało mi się dzisiaj wyhaczyć świeżutkie szparagi. Dziękuję Aniu! Są tak pyszne, że zamówiłam dodatkowo 4 kilo! Będzie co tworzyć ;) Dzisiaj zrobiłam szybkie i smaczne danie. Całe przygotowanie zajmuje ok. 30 minut :)
Składniki:
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- szparagi ok. 15 sztuk
- 250 g chudego twarogu
- 2 jajka
- białko z jednego jaja do wysmarowania brzegów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 50 g sera koziego
- 2 plastry szynki prosciutto
- 2 gałązki świeżego oregano
- sól, pieprz
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie kroimy według własnego uznania ale musimy pamiętać o zawijaniu brzegów. Zabiera nam to jakieś 2 cm z każdej strony. Pocięte i "zawinięte" ciasto kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lepiej teraz bo z masą będzie ciężko - uwierzcie ;) Do miski wbijamy dwa jaja, dodajemy twaróg, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. No, prawie gładką. Dodajemy do masy starty parmezan i pokrojoną w kostkę szynkę.
Pyszna tarta... Uwielbiam takie potrawy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWspaniałe sezonowe danie :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń