niedziela, 4 stycznia 2015

Dorsz cytrusowo-ziołowy

     Rybka, rybeńka. Z ryb to ja najbardziej lubię cebulę ze śledzi... Nie przepadam za draniami ale ponoć zdrowotnie jeść je trzeba. Szpikuje więc nimi moich najbliższych aby zdrowie im dopisywało ;)



Składniki:
  • filety z dorsza (sztuk ile potrzeba) 
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • czosnek
  • rozmaryn, oregano (najlepiej świeże)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek



     
     Filety z dorsza posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek rozgniatamy praską i nacieramy rybę. Ukladamy filety na folii skórą do dołu i układamy na nich zioła wraz z plasterkami cytryny i limonki. Skrapiamy całość oliwą z oliwek i zawijamy w paczuszkę. Mozna ponakłuwać folię w dówch, trzech miejscach. Wkładamy paczuszki do piekarnika i zapiekamy 40 minut w temperaturze 140°C.



     
     Przy otwieraniu paczuszek uważajcie aby się nie poparzyć bo rybka bucha parą :) SMACZNEGO!  


Niskokaloryczny styczeń


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz