niedziela, 11 stycznia 2015

Śnieżne kule czyli pomarańczowo-karmelowe trufle

     Moje pierwsze trufle. Efekt? Dla mnie rewelacja. Szczególnie dlatego, że uwielbiam białą czekoladę. A i pomarańcze nie są mi obojętne :) Zła strona tych trufli - są niezłą bombą kaloryczną. Cóż ... dzisiaj niedziela więc można przymknąć oko na taką jedną, góra trzy trufle ...




Składniki:
- 60 g masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- 230 g czekolady (wymieszana biała i karmelkowa)
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- skórka z połowy pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru pudru


     Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, cały czas trzymając rondelek na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Ściągamy mieszankę z ognia i przecedzamy przez sitko aby wyłapać skórkę z pomarańczy. Wrzucamy pokruszoną czekoladę i czekamy ok. 1 minuty aż trochę zmięknie. Mieszamy na gładką masę zwracając uwagę aby czekolada była całkowicie rozpuszczona. Jeżeli mamy jeszcze jakieś grubsze kawałki możemy ponownie podgrzać mieszankę do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i dobrze mieszamy. Teraz możemy wstawić mieszankę do lodówki na 2 godziny.




     Wsypujemy cukier puder do miseczki i wyciągamy naszą mieszankę truflową. Łyżeczką odmierzamy masę na truflę, formujemy z niej kulkę i obtaczamy w cukrze pudrze. I tak dalej aż do końca masy :) Trufle odkładamy do zamrażarki na 15-20 minut i włala... Gotowe. SMACZNEGO!




     P.S. Jeżeli nie będziemy zjadali trufli od razu możemy przechowywać je w lodówce przez 1 tydzień lub też w zamrażarce przez 1 miesiąc!  
 

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę


2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe trufelki! Twoje wyglądają mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń