czwartek, 1 stycznia 2015

Bagietka z pesto rosso i pomidorami w bazylii

     Dla tych co budzą się z przygotowaniami do imprezy na dwie godziny przed polecam właśnie ten przepis. Szybki i naprawdę smaczny! A do tego z uwielbianymi przeze mnie pomidorami (my love! :-) ). Pesto rosso ... ale udziwnione bo zabrakło orzechów piniowych, a tak dosłownie to zapomniałam ich kupić ;P Wyszło i tak smacznie więc szybciorem podaję co i jak.



Składniki:
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie olejowej 
  • 1 ząbek szosnku
  • 1 mała cebula 
  • 4 łyżki oleju po pomidorach 
  • 2 łyżki migdałów
  • pomidorki cherry 
  • świeża bazylia
  • bagietka (albo dwie ;-) )




     Migdały prażymy na rozgrzanej patelni. Uprażone przekładamy do miseczki a na patelnię wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Dusimy przez chwilkę na łyżce oliwy. Podduszone wrzucamy do migdałów. Następnie kroimy drobno suszone pomidory, dodajemy do migdałów i całość miksujemy. Pesto rosso gotowe ! Szybkie, nie?!




     Teraz kroimy bagietkę na małe kromeczki. Smarujemy wierzch pozostałym po pomidorach olejem lub zwykłą oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie kroimy pomidorki cherry na drobną kostkę, siekamy bazylię i mieszamy ze sobą doprawiając świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    


     Każdą grzankę smarujemy pesto i nakładamy mieszankę ze świeżych pomidorów. Potem zajadamy się nimi ze smakiem ;) SMACZNEGO!




Przekąski Sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz