piątek, 2 stycznia 2015

Corn-dog muffin

     Kolejna szybka przekąska dla spóźnialskich więc i wpis króciutki :) Hot dogi w cieście kukurydzianym w formie małych muffin. Do tego sos pomidorowy lub czosnkowy i poczęstunek gotowy.



Składniki:
  • 75g roztopionego masła
  • 75g cukru
  • 130g mąki kukurydzianej
  • 130g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 130ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 5-6 parówek


     Wszystkie składniki poza parówkami mieszamy na jednolitą masę. Parówki kroimy na ok. 2 - 2,5 cm kawałki. Blachę do mini muffin smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Jest to zabieg obowiązkowy, ponieważ ciasto elegancko przykleja się do blachy - co sprawdziłam przy pierwszym podejściu ;)
     


     Wykładamy ciasto na blachę i do każdej muffiny wkładamy po kawałku parówki. Wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po upieczeniu przekładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. I już... smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. SMACZNEGO!

Przekąski Sylwestrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz