Francuskie no bo ciasto francuskie, bo wino. Tylko cebula taka ni kij ni w oko - ale jak odpowiednio zaakcentujemy to i po francusku wyjdzie. CebuLA! ;) Taka przegryzka, przekąska.
Składniki:
- 300g cebuli czerwonej
- 30g cukru
- 2 łyżki oliwy
- ok. pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
- gałązki świeżego tymianku
- sól, pieprz
- ciasto francuskie
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy aby się lekko zeszkliła i wsypujemy cukier. Zamiast cukru możemy również użyć miodu. Co kto może, co kto lubi :)
Gdy już nam się cukier roztopi i połączy elegancko z cebulą zalewamy wszystko winem i wrzucamy gałązki tymianku. Trzymamy na ogniu do momentu całkowitego zredukowania się wina. Na koniec solimy i pieprzymy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub inne kształty i nakładamy konfiturkę cebulową. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy cebulaki przez ok. 15 minut. Smakują i na ciepło i na zimno. SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz