środa, 13 stycznia 2016

Francuskie cebulaki

     Francuskie no bo ciasto francuskie, bo wino. Tylko cebula taka ni kij ni w oko - ale jak odpowiednio zaakcentujemy to i po francusku wyjdzie. CebuLA! ;) Taka przegryzka, przekąska. 



Składniki:
  • 300g cebuli czerwonej
  • 30g cukru
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • gałązki świeżego tymianku 
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie




       Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy aby się lekko zeszkliła i wsypujemy cukier. Zamiast cukru możemy również użyć miodu. Co kto może, co kto lubi :) 
 
 
 
     Gdy już nam się cukier roztopi i połączy elegancko z cebulą zalewamy wszystko winem i wrzucamy gałązki tymianku. Trzymamy na ogniu do momentu całkowitego zredukowania się wina. Na koniec solimy i pieprzymy.
 

 

      Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub inne kształty i nakładamy konfiturkę cebulową. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy cebulaki przez ok. 15 minut. Smakują i na ciepło i na zimno. SMACZNEGO !
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz