sobota, 2 stycznia 2016

Szybki poczęstunek

     Zgapione z neta maksymalnie ! Podaję dalej bo idealnie się nadaje. Nadaje się przy niespodziewanych gościach lub ... przy nagłym spadku cukru ;) Teraz zrobiłam je na bazie ciasta francuskiego lecz smaczniejsze i mniej sypiące jest na cieście croissant. Mówię tu o gotowcach bo przecież ma być szybko !

 

Składniki:
  • ciasto francuskie lub croissant
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 jajko (żółtko do posmarowania ciasta)
  • rozdrobnione migdały



     Za dużo pracy przy tym ciachu to nie ma :) Kładziemy tabliczkę czekolady  na środek ciasta. U mnie czekolada mleczna ale to zależy od zachcianki. Nacinamy ciasto ukośnie po obu stronach tabliczki i układamy w warkocz. 



     Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy rozdrobnionymi migdałami lub migdałowymi płatkami. Taki pakunek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. 



Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia i podajemy tym nieproszońcom ... albo pałaszujemy sami w ukryciu :)  SMACZNEGO!




1 komentarz: