Zgapione z neta maksymalnie ! Podaję dalej bo idealnie się nadaje. Nadaje się przy niespodziewanych gościach lub ... przy nagłym spadku cukru ;) Teraz zrobiłam je na bazie ciasta francuskiego lecz smaczniejsze i mniej sypiące jest na cieście croissant. Mówię tu o gotowcach bo przecież ma być szybko !
Składniki:
- ciasto francuskie lub croissant
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1 jajko (żółtko do posmarowania ciasta)
- rozdrobnione migdały
Za dużo pracy przy tym ciachu to nie ma :) Kładziemy tabliczkę czekolady na środek ciasta. U mnie czekolada mleczna ale to zależy od zachcianki. Nacinamy ciasto ukośnie po obu stronach tabliczki i układamy w warkocz.
Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy rozdrobnionymi migdałami lub migdałowymi płatkami. Taki pakunek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut.
Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia i podajemy tym nieproszońcom ... albo pałaszujemy sami w ukryciu :) SMACZNEGO!
Super :) Takie proste a pyszne.
OdpowiedzUsuń