Kolejne warzywo, które za szybko mnie nie opuści to jarmuż. Ależ to ma smak! Zmiksowany, pieczony, surowy - pyszny! Jeszcze tylko gotowany został do sprawdzenia i coś czuje, że będzie mega. Tym razem jednak w stanie surowym. Sałatkowym.
Składniki:
- 4 garście świeżego jarmużu
- 2 marchewki
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
Liście jarmużu musimy na początek trochę pomiętolić w rękach aby fajnie puściły smak. Taki masaż liścia. Siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy. Dodajemy do tego również pokrojoną marchew i prażone nasiona sezamu.
Teraz czas na sos ... Czosnek i imbir siekamy lub trzemy tarką o drobnych oczkach. Dodajemy olej, ocet i miód. Mieszamy do połączenia składników i polewamy warzywa. Możemy przyprawić solą i pieprzem do smaku. Idealna do obiadu lub jako samodzielna przekąska. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz