poniedziałek, 26 września 2016

Jarmuż na zdrowie!

     Kolejne warzywo, które za szybko mnie nie opuści to jarmuż. Ależ to ma smak! Zmiksowany, pieczony, surowy - pyszny! Jeszcze tylko gotowany został do sprawdzenia i coś czuje, że będzie mega. Tym razem jednak w stanie surowym. Sałatkowym.
 
 
 
 
Składniki:
  • 4 garście świeżego jarmużu
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
 
 
 
 
     Liście jarmużu musimy na początek trochę pomiętolić w rękach aby fajnie puściły smak. Taki masaż liścia. Siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy. Dodajemy do tego również pokrojoną marchew i prażone nasiona sezamu.
 
 
 
 
     Teraz czas na sos ... Czosnek i imbir siekamy lub trzemy tarką o drobnych oczkach. Dodajemy olej, ocet i miód. Mieszamy do połączenia składników i polewamy warzywa. Możemy przyprawić solą i pieprzem do smaku. Idealna do obiadu lub jako samodzielna przekąska. SMACZNEGO! 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz