niedziela, 2 października 2016

Polędwiczki wieprzowe w kolorze

     To danie pochodzi z serii 'Przeciąg w lodówce'. No dobra, tak w połowie bo w końcu mięcho było. Cała reszta jest zlepkiem kończących się produktów i kapusty błagającej już o dobicie ...
 
 
 
 
Składniki:
  • 300g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • 2 łyżki wody
  • sok z jednej limonki
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


     Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na medaliony. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy polędwiczki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Teraz dajemy mięsku odpocząć. Wyciągamy polędwice z patelni i na jej miejsce wrzucamy pokrojony czosnek, paprykę, seler i czerwoną kapustę. Obsmażamy przez 2 minuty często mieszając. Imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do warzyw.  Wrzucamy również nasze wypoczęte mięsko.



     Teraz jak nam się te warzywka razem z mięsem przegryzają zabieramy się za przygotowanie sosu. W kubeczku mieszamy wodę, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Po wymieszaniu wlewamy do warzyw, chwilę mieszamy aby wszystkie warzywa oraz mięso pokryły się smakiem sosu. Na wierzch polewamy łyżką oleju z orzechów i przykrywamy na ok. 3 minuty. Gotowe! Na koniec posypujemy rukolą i wciągamy wszystko ze smakiem. U nas wciągnięto z brązowym ryżem :) SMACZNEGO! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz