środa, 12 października 2016

Jesienny kurczak

Cudo, cudo, CU-DO!!! Tak nieskromnie zacznę ale muszę. Ten kurczak jest tak dobry, że mało nie wsiorbałam palców przy ich oblizywaniu! Smaki jesienne, słodkie, ostre, rozgrzewające! I cholera nic nie zostało na dokładkę ...


 
Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 2 szt. udek kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 ostrej papryczki rawitt
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
 
 
 
 
 
     Udka dzielimy na mniejsze porcje, nacieramy szczyptą soli i trochę większą szczyptą pieprzu. Dyni nie obieramy ze skórki tylko całość kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek kroimy w krążki. Drobno siekamy papryczkę rawitt. Dajemy jej tylko pół bo skubana jest niesamowicie ostra.
 
 
 
     Wrzucamy warzywa do żaroodpornego naczynia, polewamy 2 łyżkami oliwy i dodajemy 3 cm imbiru startego na tarce. Jedną gałązkę rozmarynu siekamy i dodajemy do warzyw. Solimy, pieprzymy i wszystko ładnie mieszamy. Na wierzch układamy części kurczaka. Pozostały imbir kroimy na krążki i układamy na wierzchu kurczaka. Polewamy odrobiną oliwy, wrzucamy na to drugą gałązkę rozmarynu i przykrywamy.
 
 
 
     Taki pakunek ładujemy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze przez ok. 10-15 minut do zarumienienia mięska. Wyciągamy i rozpływamy się przy samym zapachu potrawy. Idealnie smakuje z ryżem basmati! SMACZNEGO!
 
 
Jemy sezonowo! Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz