sobota, 7 grudnia 2013

Łańcuch piernikowy

     Chyba wpadłam w jakiś piernikowy szał! Mogę je wycinać i piec bez końca. Tym razem szybki i przyjemny sposób przyrządzenia ciasta, które nie przykleja się do stolnicy! A to dla mnie baaaardzo duża zaleta ;) Tzw. antystresowe ciacho ... Nie ma skrobania nie ma nerwów :) 



Składniki:
  •  125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 miodu
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

     Masło rozpuszczamy w rondelku, dodając brązowy cukier oraz  miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Odkładamy do schłodzenia. Do miski wbijamy jajko i schłodzoną mieszankę "masłową". Dodajemy przyprawy oraz mąkę. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy miękkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok. 1 godzinę. Moja niecierpliwość pozwala mi jedynie na schłodzenie 20 minutowe przez co zmuszona jestem włożyć ciasto do zamrażarki :)



     Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 - 5 mm w zależności od wielkości foremek. Wycinamy wzory i układamy na blaszce pokrytej papierem do wypieków. Moje pierniczki przypominają tym razem guziki - mają zawisnąć w łańcuchu :)



     Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy pierniki na ok. 8 - 10 minut. Jak już lekko podrosną i zarumienią się odrobinę wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Szykujemy lukier, ozdabiamy i bawimy się świetnie! 

Udanego zdobienia! 
 


A w tym roku tak do Wigilii pierniki zaproszą moich gości ...


7 komentarzy: