Chyba wpadłam w jakiś piernikowy szał! Mogę je wycinać i piec bez końca. Tym razem szybki i przyjemny sposób przyrządzenia ciasta, które nie przykleja się do stolnicy! A to dla mnie baaaardzo duża zaleta ;) Tzw. antystresowe ciacho ... Nie ma skrobania nie ma nerwów :)
- 125 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 miodu
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodając brązowy cukier oraz miód. Mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Odkładamy do schłodzenia. Do miski wbijamy jajko i schłodzoną mieszankę "masłową". Dodajemy przyprawy oraz mąkę. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy miękkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok. 1 godzinę. Moja niecierpliwość pozwala mi jedynie na schłodzenie 20 minutowe przez co zmuszona jestem włożyć ciasto do zamrażarki :)
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 - 5 mm w zależności od wielkości foremek. Wycinamy wzory i układamy na blaszce pokrytej papierem do wypieków. Moje pierniczki przypominają tym razem guziki - mają zawisnąć w łańcuchu :)
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy pierniki na ok. 8 - 10 minut. Jak już lekko podrosną i zarumienią się odrobinę wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Szykujemy lukier, ozdabiamy i bawimy się świetnie!
Udanego zdobienia!
A w tym roku tak do Wigilii pierniki zaproszą moich gości ...
Świetny pomysł ! Urocze :)
OdpowiedzUsuńaaale piękny pierniczkowy łańcuch!
OdpowiedzUsuńPiękne :) Świetne foremki :)
OdpowiedzUsuńśliczne pierniczki:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :))
OdpowiedzUsuńFantastyczne i bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚliczny łańcuch, pierniczki są słodkie :)
OdpowiedzUsuń