poniedziałek, 30 grudnia 2013

Focaccia z pomidorami cherry i bazylią

     Focaccia - pieczywo, za którym przepadam. Ślinię się na sam jego widok w książkach (Donatella Neri - Focaccia) lub na monitorach. Do tego słodkie pomidorki cherry i ta błyszcząca na nich sól... lub cokolwiek innego. Lodzio miodzio! Przyrządzanie trwa troszeczkę ale w tym przypadku moja cierpliwość jest wytrzymała i nie biadoli mi nad uchem, że za wolno to trwa ...

 
Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml cieplej wody
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
 

     Zaczynamy od zaczynu ... 120 ml wody, drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy razem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz drobną sól. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, resztę wody oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto tak aby powstała jednolita gładka masa. Przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 8-10 minut. Ciasto musi być elastyczne. Ugniatamy ciasto w kulkę i wkładamy do dużego naczynia. Przykrywamy i znowu odstawiamy do wrośnięcia. Ciacho powinno podwoić swoją objętość.


   Wyrośnięte ciasto wykładamy znowu na stolnicę. Smarujemy oliwą blachę - najlepiej tortownicę ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć kwadratowej blachy ;) Ciasto ugniatamy jeszcze prze 2 minuty i wykładamy na wysmarowaną blachę tak aby miało jedną grubość. Lekko ugniatamy powierzchnie paluchami i dodajemy na wierzch co chcemy. Ja wybrałam moje ulubione pomidorki cherry.

Wierzch:
  • garść a najlepiej dwie pomidorków cherry
  • listki świeżej bazylii
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy
      


     Pomidorki przekrawamy na pół i lekko wciskamy w ciasto - miąższem do góry! Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 20-25 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć i ozłocić się :) Moje urosło nieco bardziej ;) Focaccie posypujemy listkami świeżej bazylii i najlepiej podajemy na ciepło. Delicjeeeee ... SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz