środa, 11 grudnia 2013

Cebulowo-czosnkowa rozgrzewająca zupa na wędzonym boczku

     Kicham, smarkam, prycham ... ogólnie zdycham. Przeziębienie doszło i do mnie. Wzięłam wolne i szpikuję się czochami, imbirami i innymi domowymi specyfikami (z lekką pomocą chemii niestety). Dziś wszyscy w domu byli skazani na rozgrzewającą zupkę cebulowo-czosnkową! Zmiksowaną udało się nawet przemycić 4-latkowi ;) 




Składniki:
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 6 średnich cebul
  • 2 główki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • ok. 0,4 kg wędzonego boczku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ser żółty do oprószenia 

     Cebulę (5 szt.) kroimy na cząstki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na blachę ok. 1/3 całości. Dodajemy również czosnek oraz tymianek. Wszystko oprószamy solą i pieprzem, lekko polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na ok. 25-30 minut. 

     W garnku gotujemy bulion warzywny, wrzucamy do niego resztę pokrojonego boczku. Obieramy jedną cebulę i kroimy w piórka. Ją również wrzucamy do bulionu :) Gotujemy na małym ogniu. Upieczone warzywa z blaszki kroimy drobniej i dodajemy do bulionu zwiększając ogień. Gotujemy aż cebula zmięknie. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja takie zupki podaję z łyżką startego sera oraz grzankami. SMACZNEGO!










1 komentarz:

  1. Lubię zupę czosnkową, lubię zupę cebulową, a cebulowo-czosnkowej jeszcze nie jadłam, ale myślę, że to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń